اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که به کاهش وزن نیاز دارید، باید در ابتدا با روند کاهش وزن آشنا شوید. یکی از دلایل این امر این است که در رابطه با کاهش وزن و کاهش بافت چربی در بدن به هنگام ورزش و یا رژیم برداشتهایی اشتباهی وجود دارد. با دانستن نکات مربوط به روند کاهش وزن خواهید توانست بدون آسیب رساندن به بدن خود و بافت ماهیچهای، وزن خود را کاهش دهید.
بسیاری از ما بر این باور هستیم که چربی در بدن به انرژی تبدیل میشود و به هنگام ورزش و یا زمانی که کالری مصرفی کاهش مییابد، چربیسوزی رخ میدهد. اما این باور درست نیست. به عقیده روبن میران که یک پزشک است، فرآیند چربیسوزی و کاهش وزن به شکل خاصی صورت میگیرد.
برای اینکه بهتر به این مسئله پی ببریم بهتر است ابتدا به ارائه تعریفی از چربی بپردازیم. بافت چربی در واقع یک نوع بافت است که به دو شکل در بدن انسان وجود دارد. یکی از اشکال چربی، بافت چربی سفید است که مسئولیت اصلی آن ذخیره انرژی و آزادسازی اسیدهای چرب به هنگام فقدان انرژی در بدن است. بیشتر بدن شما را این نوع از چربی فرا گرفته است. این چربی در زیر پوست و در اطراف اندامهای بدن تجمع پیدا میکند. این همان نوع از چربی است که اکثر ما سعی در از بین بردن و سوزاندن آن داریم.
اما نوع دیگری از چربی که رنگ تیرهای دارد و به قهوهای شبیه است، چربی مفید بدن محسوب میشود و به تنظیم دمای بدن میپردازد. این بافت حاصل از بافت ماهیچهای است و با سوزاندن کالری به گرم شدن بدن شما کمک میکند.
بافت چربی بدن از سلولهای مجزایی با نام آدیپوسیت تشکیل شده است که این سلولها شامل چربی هستند. بدن انسان شامل میلیاردها سلول چربی است که دارای اندازههای متنوعی هستند. سلولهای سفید چربی در اطراف خود دارای لایهای چرب هستند که آب، نمک و پروتئین آن را فرا گرفته است. این لایهی چربی اغلب از تریگلیسرید تشکیل شده است. دسته ی دیگر سلولهای چربی نیز دارای چندین لایهی چربی هستند و به همین موازات دارای آب، نمک و پروتئین بیشتری نیز در اطراف خود هستند. این سلولها نیز دارای میتوکندریهای فراوانی هستند که مسئولیت انرژی شیمیایی را بر عهده دارند که سبب سوختن کالری و ایجاد گرما در بدن شما میشود.
اما قبل از اینکه به روند کاهش وزن را به صورت کاملتر توضیح دهیم، خوب است تا بدانیم وزن سلولهای چربی حاصل از چیست؟ به گفته دکتر میرمن، هر آمریکایی به صورت متوسط در روز ۱٫۵ پوند اکسیژن را برای تنفس استفاده میکند. همچنین هر فرد به صورت روزانه ۷٫۸ پوند غذا و نوشیدنی مصرف میکند. اگر بخواهید وزن خود را کاهش دهید و به چربیسوزی بپردازید، غذایی که میخورید و آنچه با تنفس وارد سلولهای بدن شما میشود، باید به نحوی از بدنتان خارج شود.
به هنگام روند کاهش وزن، بدن چربی را به انرژی قابل استفاده تبدیل میکند. این موضوع سبب میشود تا سلول چربی کوچک شود. این تغییر متابولیک انرژی همچنین سبب ایجاد گرما میشود و به بدن کمک میکند تا دمای خود را کنترل کند. همچنین به صورت همزمان به هنگام کاهش وزن و بافت چربی، اکسیژن نیز به فرآوردههایی جانبی در بدن تبدیل میشود.
در شکستن و در نتیجه از بین رفتن کامل یک مولکول تریگلیسرید، مراحل بیوشیمیایی و آنزیمهای بسیاری دخیل هستند. بخشی از بافت چربی میتواند به عنوان انرژی در اختیار بدن قرار گیرد اما کربن دیاکسید و آب بدن نیز در این فرآیند به همراه چربی از بدن خارج میشود. در حقیقت در زمان چربیسوزی میزان زیادی کربن دیاکسید در بدن تولید و از آن خارج میشود.
بسیاری از ما زمانی که بر روی ترازو میرویم و شاهد کاهش وزن خود هستیم بسیار خوشحالیم و نمیپرسیم که این چربیها به کجا رفتهاند. نکته جالب این است که طبق مطالعات در روند کاهش وزن، ۸۴ درصد چربی بدن به صورت کربن دیاکسید به هنگام بازدم و ۱۶ درصد از آن نیز به صورت آب از بدن خارج میشود. این دو مورد میتوانند از طریق ادرار، تعریق و بازدم خارج شوند.
در پایان باید گفت برای کاهش وزن و چربی به صورت سالم باید خوراک خود را کاهش و فعالیت خود را افزایش دهید تا کربن موجود در سلولهای چربی بتواند آزاد شود. این بدین معناست که رژیم غذایی شما حتما باید با فعالیت بدنی همراه باشد.